Jan Des Bouvrie Jan Des Bouvrie
In het hart van Amsterdam, vlak achter het Museumplein en de P.C. Hooftstraat vind je het Jan des Bouvrie College. Een eigenzinnige en creatieve school waar studenten worden opgeleid tot adviseur, verkoopspecialist of manager in de interieur- of modebranche (BOL-opleidingen niveau 3 en niveau 4).
Op het Jan des Bouvrie College leren studenten – door bijvoorbeeld het maken van creatieve opdrachten en moodboards – hun eigen creativiteit te ontwikkelen en om hun product te verkopen. Studenten leren hoe ze een winkel runnen, een administratie bijhouden en hoe ze de inkoop regelen, en daarnaast krijgen ze les over stoffen, modegeschiedenis en woonstijlen en leren ze alles over styling.

“In de lessen stimuleren we wat studenten al in zich hebben: creativiteit en een eigen persoonlijke stijl. Dit leren ze kennen en ontwikkelen ze aan de hand van opdrachten.”

Ingrid Damen, docent interieuradviseur

Interieuricoon Jan des Bouvrie is de naamgever van de school. Zijn kleurschema van veel wit met zwarte accenten en zijn strakke, symmetrische stijl is van grote invloed geweest op de Nederlandse huiskamers. Die herkenbare stijl vind je terug in de gangen, klaslokalen en andere ruimtes van de school die hij zelf heeft ingericht.

Het Jan des Bouvrie College is een kleinschalige school met 400 leerlingen en onderdeel van het ROC van Amsterdam. De school kenmerkt zich door persoonlijke aandacht van docenten voor studenten en een gemoedelijke sfeer tussen studenten onderling. Je kunt goed doorstromen van niveau 3 naar niveau 4. Met een diploma op niveau 4 (Interieuradviseur of Manager Mode) gaan studenten goed onderlegd de beroepspraktijk in of ligt een hbo-opleiding  op het gebied van economie, styling of interieurarchitectuur binnen handbereik.

Studenten aan het Jan des Bouvrie College doen veel praktijkervaring op tijdens de opleiding. Enerzijds middels diverse stages , anderzijds heeft het  Jan des Bouvrie College een ProjectBureau waar studenten opdrachten uitvoeren voor opdrachtgevers. Veel docenten werken naast hun baan op het Jan des Bouvrie College in de praktijk waardoor zij sterke binding hebben met de beroepspraktijk en op de hoogte zijn van trends en ontwikkelingen op hun vakgebied. Studenten gaan regelmatig op excursies of krijgen een gastcolleges. Bijvoorbeeld naar het ModeMuseum in Antwerpen, de Fashion Week in Amsterdam of de meubel- en designbeurs in Milaan. Ook gastlessen van stylisten, ontwerpers, marketingmanagers of andere professionals uit het vakgebied staan op het programma

Jan des Bouvrie

Passie, creativiteit, vakmanschap en verkoop. Dat is wat het Jan des Bouvrie College overbrengt op studenten. Zoals Jan zegt: ‘Ik hoop dat we de studenten tijdens deze opleiding kunnen leren hoe ze van hun werk een feest kunnen maken.’

Symmetrie, open ruimtes en witte muren; Jan des Bouvrie heeft als binnenhuisarchitect veel invloed gehad op de Nederlandse huiskamers. Hij bedacht zelfs het kookeiland voor het programma TV Woonmagazine dat eind jaren ’90 werd uitgezonden op televisie.Na de middelbare school vertrok Jan des Bouvrie naar de Rietveld Academie, toen nog kunstnijverheidsschool, in Amsterdam. Daar ging een wereld voor hem open, zoals hij zelf zegt. Op de Rietveld mocht hij tekenen en ontwerpen. Vakmanschap en creativiteit zijn twee dingen die hij daar -en in zijn professionele leven- leerde en dat is wat het Jan des Bouvrie College studenten ook wil meegeven.

Na zijn opleiding ging Des Bouvrie werken in de woonwinkel van zijn ouders. Daar keken veel van zijn collega’s raar van op. De combinatie detailhandel en ontwerpen werd toen nog niet echt geaccepteerd in de designwereld. Ook zijn opvatting over commercie versus design is altijd anders geweest dan van zijn vakbroeders. Hij begreep dat ontwerpers die op de Academie  hadden gezeten het liefst bijzondere stoelen ontwierpen, maar hij begreep niet dat zij het niet erg vonden dat er maar een paar van verkocht werden. ‘De omzet was niet belangrijk voor hen, voor mij wel. Ik wil productie meubelen maken,’ zei hij daar ooit over in een interview. Het liefst zag hij zijn banken in iedere Nederlandse huiskamer staan. Ook later in zijn carrière zag Des Bouvrie het belang van commercie voor zijn ontwerpen. Zo ontwikkelde hij een meubellijn voor de Gamma en heeft hij zijn eigen verflijn bij Sigma.

Wie Des Bouvrie kent, kan hem uittekenen met zijn witte tekenblok en pen paraat. Een nieuw interieur voor een klant begint bij Des Bouvrie dan ook altijd met een schets. De creativiteit komt volgens hem meer tot zijn recht met de hand. Iedere leerling op het College leert dan ook eerst met de hand tekenen voordat er een computer aan te pas komt.

Na zijn opleiding heeft Jan des Bouvrie voor veel grote Nederlandse meubelmerken gewerkt. Zo ontwierp hij meubelen voor onder meer Linteloo en Gelderland. Voor die laatste ontwierp hij de beroemde Kubusbank. Een klassieker die is opgenomen in de designcollectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Begin jaren ’90 opende Des Bouvrie samen met zijn vrouw Monique Het Arsenaal in Naarden; een winkel, showroom en ontwerpstudio in één. Waar Jan een nieuwe inrichting en stijl voor een ruimte bedenkt en zelf meubelen ontwerpt, is Monique de stylist en zorgt zij ervoor dat de meubelen, de accessoires en de kleuren bij elkaar passen. Monique brengt haar kennis op het gebied van styling regelmatig over tijdens een gastles voor de studenten van het Jan des Bouvrie College.

ROC van Amsterdam

Het Jan des Bouvrie College is onderdeel van het ROC van Amsterdam. Het ROC van Amsterdam (ROCvA)  verzorgt middelbaar beroepsonderwijs op negen moderne mbo-colleges in Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp en Hilversum. Elk  mbo-college heeft een eigen opleidingsaanbod en een aantal specialismen. De beroepspraktijk is zichtbaar en voelbaar op school. In totaal biedt het ROCvA bijna 300 mbo-opleidingen.

Het onderwijs op de mbo-colleges is kleinschalig georganiseerd, als student heb je voornamelijk te maken met de afdeling waar je opleiding onderdeel van is. Het ROC van Amsterdam kenmerkt zich door kwalitatief hoogwaardig onderwijs met veel aandacht voor de individuele student. De opleidingen worden als Beroeps Opleidende Leerweg (BOL, voltijd) en/of als Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL, deeltijd) gegeven.