Symmetrie, open ruimtes en witte muren; Jan des Bouvrie heeft als binnenhuisarchitect veel invloed gehad op de Nederlandse huiskamers. Hij bedacht zelfs het kookeiland voor het programma TV Woonmagazine dat eind jaren ’90 werd uitgezonden op televisie.
Na de middelbare school vertrok Jan des Bouvrie naar de Rietveld Academie, toen nog kunstnijverheidsschool, in Amsterdam. Daar ging een wereld voor hem open, zoals hij zelf zegt. Op de Rietveld mocht hij tekenen en ontwerpen. Vakmanschap en creativiteit zijn twee dingen die hij daar -en in zijn professionele leven- leerde en dat is wat het Jan des Bouvrie College studenten ook wil meegeven.
Na zijn opleiding ging Des Bouvrie werken in de woonwinkel van zijn ouders. Daar keken veel van zijn collega’s raar van op. De combinatie detailhandel en ontwerpen werd toen nog niet echt geaccepteerd in de designwereld. Ook zijn opvatting over commercie versus design is altijd anders geweest dan van zijn vakbroeders. Hij begreep dat ontwerpers die op de Academie hadden gezeten het liefst bijzondere stoelen ontwierpen, maar hij begreep niet dat zij het niet erg vonden dat er maar een paar van verkocht werden. ‘De omzet was niet belangrijk voor hen, voor mij wel. Ik wil productie meubelen maken,’ zei hij daar ooit over in een interview. Het liefst zag hij zijn banken in iedere Nederlandse huiskamer staan. Ook later in zijn carrière zag Des Bouvrie het belang van commercie voor zijn ontwerpen. Zo ontwikkelde hij een meubellijn voor de Gamma en heeft hij zijn eigen verflijn bij Sigma.
Wie Des Bouvrie kent, kan hem uittekenen met zijn witte tekenblok en pen paraat. Een nieuw interieur voor een klant begint bij Des Bouvrie dan ook altijd met een schets. De creativiteit komt volgens hem meer tot zijn recht met de hand. Iedere leerling op het College leert dan ook eerst met de hand tekenen voordat er een computer aan te pas komt.
Na zijn opleiding heeft Jan des Bouvrie voor veel grote Nederlandse meubelmerken gewerkt. Zo ontwierp hij meubelen voor onder meer Linteloo en Gelderland. Voor die laatste ontwierp hij de beroemde Kubusbank. Een klassieker die is opgenomen in de designcollectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Begin jaren ’90 opende Des Bouvrie samen met zijn vrouw Monique Het Arsenaal in Naarden; een winkel, showroom en ontwerpstudio in één. Waar Jan een nieuwe inrichting en stijl voor een ruimte bedenkt en zelf meubelen ontwerpt, is Monique de stylist en zorgt zij ervoor dat de meubelen, de accessoires en de kleuren bij elkaar passen. Monique brengt haar kennis op het gebied van styling regelmatig over tijdens een gastles voor de studenten van het Jan des Bouvrie College.